yYAXssKCQaUWZcXZ79RJTBLvo-c;SfREtjZ9NYeQnnVMC-CsZ9qN6L0 Finance, Economics, Globus, Brokers, Banks, Collateral-Oriano Mattei: A2A-EPCG.... QUESTA E' L'ENNESIMA DIMOSTRAZIONE DI COME SI USANO I SOLDI PUBBLICI... SE SI PENSA CHE NEL 2009 A2A INVESTIVA € 436.000.000 PER ACQUISTARE AZIONI DELLA COMPAGNIA ELETTRICA DI STATO MONTENEGRINA ED OGGI FORSE RIUSCIRA' A RIVENDERE LE STESSE QUOTE AD UN PREZZO DI € 250.000.000 PAGABILI IN 7 ANNI.... BELL'AFFARE SIGNORI... BELL'AFFARE......

video

Loading...

martedì 23 maggio 2017

A2A-EPCG.... QUESTA E' L'ENNESIMA DIMOSTRAZIONE DI COME SI USANO I SOLDI PUBBLICI... SE SI PENSA CHE NEL 2009 A2A INVESTIVA € 436.000.000 PER ACQUISTARE AZIONI DELLA COMPAGNIA ELETTRICA DI STATO MONTENEGRINA ED OGGI FORSE RIUSCIRA' A RIVENDERE LE STESSE QUOTE AD UN PREZZO DI € 250.000.000 PAGABILI IN 7 ANNI.... BELL'AFFARE SIGNORI... BELL'AFFARE......

Rotšildovi pomažu A2A da ode iz EPCG  VALERIO CAMERANO


Italijanska kompanija A2A sarađuje sa investicionom bankom Rotšild da bi do kraja godine prodala  udio u Elektroprivredi Crne Gore, objavio je Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora.
A2A ima mogućnost da, prema aneksu akcionarskog ugovora sa crnogorskom Vladom, koji je Skupština usvojila početkom marta, između juna i septembra proda 41,7 odsto udjela crnogorskoj Vladi za 250 miliona eura.
Tu opciju (put opciju) je u pregovorima sa Vladom dogovorio novi menadžerski tim koji vodi A2A od 2014. godine.
“Do kraja septembra odlučićemo da li ćemo otići”, rekao je Rojtersu izvršni direktor A2A Valerio Kamerano.
Iz Rotšild banke nijesu željeli da govore o saradnji sa A2A. Iz italijanske kompanije su  na pitanja “Vijesti” da li je tačno da sarađuju sa Rotšild bankom i da li već ima zainteresovanih za kupovinu  udjela A2A u crnogorskoj  kompaniji odgovorili da nemaju komentar.
Iz Ministarstva ekonomije podsjetili su da Vlada  ima pravo preče kupovine akcija  A2A u EPCG, što je definisano akcionarskim ugovorom.   
"Podsjećamo i da je akcionarski ugovor precizirao i takozvanu 'put opciju' kojom A2A ima pravo da svoje akcije u EPCG ponudi Vladi za 250 miliona eura.  To pravo važi i tri mjeseca nakon isteka ugovora, što je u ovom slučaju do kraja septembra tekuće godine”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva kojim rukovodi Dragica Sekulić.
Iz Ministarstva su dodali da aneks ugovora sa A2A ističe krajem juna ove godine, kada ističu upravljačka prava A2A u EPCG.
"Nakon tog perioda,  izvršni direktor  EPCG i ključni menadžeri u kompaniji ne moraju biti birani na predlog A2A”, rekli su iz Ministarstva.
Sa stanovišta Vlade, kako  ističu, najvažnije je da su interesi države u EPCG zaštićeni višestruko što pokazuju navedene činjenice.
“Podsjećamo i da su akcije A2A u EPCG njihovo vlasništvo koje je italijanski partner 2009. godine kupio za 434 miliona eura. Dakle, na osnovu svega navedenog, informacija o angažovanju Rotšilda nije iznenađenje za Vladu Crne Gore”, zaključili su iz Ministarstva.
Vlada posjeduje 57 odsto akcija EPCG.
U slučaju “put opcije”, Vlada preuzima sve  akcije A2A u EPCG za 250 miliona EUR u sedam godišnjih rata.
Novi akcionarski ugovor između EPCG i A2A  potpisan je u avgustu prošle godine, a istekao je krajem decembra.
On je predviđao izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, državnu kontrolu nad radom menadžmenta, odricanje A2A od arbitraže...
Prema ranije objavljenim nezvaničnim informacijama, Italijani su aneksom ugovora dobili pravo upravljanja EPCG još šest mjeseci i moguće dio dividende od 40 miliona eura, kao i garancije da će njihov udio u Rudniku uglja Pljevlja biti otkupljen po cijeni koju su ponudili, odnosno 6,5 eura po akciji. Tako bi A2A, nakon isteka produženog ugovora, dobila mogućnost da izađe iz EPCG za značajno više od 250 miliona eura. Sekulić je u Skupštini tokom usvajanja aneksa kazala da a će Vlada pokušati da smanjenji cijenu  izlazne opcije za A2A.
Žele da odu iz Crne Gore i fokusiraju se na rast poslovanja u Italiji
Rojters podsjeća da iako ima manjinski udio, A2A  upravlja EPCG i njeni predstavnici su ranije rekli da žele garancije za povrat ulaganja, autonomiju upravljanja i jasan regulatorni okvir. “A2A, pod kontrolom gradova Milana i Breše, potrošila je oko 436 miliona eura kako bi kupila udio od 43,7 odsto EPCG, koji je od tada smanjen na 41,7 odsto.
Sada žele da odu iz Crne Gore kako bi se  fokusirali na rast poslovanja u Italiji”, rekao je jedan od izvora. Vlada Crne Gore je ranije imala primjedbe na nizak nivo ulaganja A2A, navodi Rojters.

Nessun commento: